3 Mayıs 2024 Cuma

TÜRKİYE YE VİZE UYGULAMAYAN ÜLKELER

Son aylarda sıkça Türkiye’ye vize uygulamayan ülkelerle ilgili haberler duymaya başladık. Biz de bu hafta sizin için vize almanıza gerek olmadan gidebileceğiniz ülkeleri derledik. Böylece önümüzdeki aylardaki tatilinizi planlarken seçeneklerinizi artırmış olacaksınız.
 
Bu arada vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda arayacağı geçerlilik süresine uyuyor durumda olmanız önemli. Bu da genel olarak, gitmeyi düşündüğünüz tarihten altı ay sonrasına kadar geçerliliği olan bir pasaport gerektiriyor.

uçak biletim

 
 
Vize istemeyen ülkeleri farklı pasaport türlerine göre aşağıda sizler için listeledik.
 
Umuma Mahsus (lacivert) pasaport
 
Büyük olasılıkla sahip olduğunuz pasaport türü bu. Çipli olduktan sonra rengi değişti, ama eskiden lacivert olduğu için hala bazılarınca bu şekilde anılıyor. Bu pasaportla aşağıdaki ülkelere vizesiz olarak gidebilirsiniz (ve bunların bazıları gerçekten çok güzel tatil noktaları):
 
Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guetemala,Güney Afrika Cumhuriyeti,Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobag, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela
 
Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
 
Devlet dairelerinde 1,2,3 dereceli memurlar bu pasaportu kullanabilirler. Yeşil pasaport sahipleri aşağıdaki ülkelere vizesiz gidebilir:
 
Almanya, Fas, İtalya, Romanya, Gürcistan, Tayland, Honduras, İsveç, Ukrayna, Norveç, Filipinler, İzlanda, Bangladeş, Macaristan, Bosna Hersek, Malezya, Moğolistan, Çek Cumhuriyeti, Pakistan, Avusturya, Finlandiya, Güney Kore, Sri Lanka, Hollanda, Türkmenistan, Yemen, İsrail, Japonya, Peru, Azerbaycan, Lüksemburg, Beyaz Rusya, Maldivler, Cezayir, Danimarka, Mısır, Fransa, Küba, Polonya, Slovakya, Hırvatistan, Tunus, İspanya, İsviçre, Venezuella, Bahreyn, Guetemala, Litvanya, Belçika, Makedonya, Brezilya, Singapur, Nikaragua, Çin Halk Cumhuriyeti
 
Kırmızı pasaport gibi diğer pasaport türlerinin sahiplerinin bu yazının hedef kitlesi olmadığını düşündüğümüz için bu ülkeleri saymıyoruz, ama daha detaylı bilgi isterseniz TC Dışişleri Bakanlığı sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
 
Şimdiden iyi seyahatler!